Mide Volvulusu
Mide volvulusu midenin uzun ekseni (organoaksial) ya da kısa ekseni (mezoaksiyal, mezenteroaksiyal) etrafında dönmesi (rotasyonu) ile oluşur. Mide volvulusu, akut ya da kronik olabilir. 180 dereceden fazla dönüşün olduğu mide volvulusu genellikle mide obstrüksiyonuna neden olur. İlginç bir şekilde kronik mide volvulusları asemptomatik olurlar.
Mide volvulusuna genellikle büyük hiatal herniler neden olur. Midenin çok fazla mobil (hareketli) olduğu kişilerde de mide volvulusu gelişebilir.
Mide Volvulusunun Belirtileri
- Kronik mide volvulusunda, karın ağrısı, nefes darlığı ve göğüs ağrısı (midenin akciğere baskısı), çarpıntı (midenin kalbe baskısı), mide kanaması (kronik venöz konjesyon varsa) görülebilir.
- Akut gastrik volvulusta Borchardt triadı denen belirtiler topluluğu görülür (%70)
- Karın ve göğüs ağrısı
- Kusma
- Nazogastrik sondanın takılamaması.
Mide Volvulusunun Tedavisi
Akut mide volvulusunun acilen ameliyat edilmesi gerekir. Kronik mide volvulusu, şikayete neden olmuyorsa (asemptomatik) ve hasta yaşlıysa (cerrahi risk) izlenebilir. Semptomatik kronik mide volvulusunda, hiatal herni onarımı ve gastropeksi yapılabilir. Gastropeksi midenin normal anatomik pozisyonuna getirilerek dikişlerle çevre dokulara sabitlenmesidir. Semptomatik kronik mide volvulusunda diğer bir seçenek, endoskopik derotasyon (midenin düzeltilmesi) + PEG ile midenin fiksasyonudur (sabitlenmesidir). (PEG; Perkütan Endoskopik Gastrostomi)