Koledokolitiazis (Safra Yolu Taşları)
Koledokolitiazis, ana safra kanalında (koledok) safra taşı bulunmasıdır. Safra kesesi taşı olan hastaların %15’inde koledokolitiazis gelişir (yani safra kesesindeki taş-taşlar safra yoluna düşer). Safra yolundaki taşlar (koledokolitiazis), tıkanıklığa neden olarak sarılık ve kolanjite (safra yolu enfeksiyonu) yol açabilir, akut pankreatit gelişimine neden olabilir (bilier pankreatit).
Koledokolitiazisin Belirtileri
Karın ağrısı, ateş ve sarılık (kolanjit), sarılık (ciltte ve skleralarda (göz aklarında) sararma), idrar renginde koyulaşma-kızarma, camcı macunu renginde (bej) gaita, iştah kaybı, bulantı kusma.
Koledokolitiazisin Tanısı
Taşlar safra yolunda tıkanıklık yapmışsa kan bilirubin seviyeleri (özellikle direkt bilirubin) yükselir, kanda karaciğer enzimleri 2-3 kat yükselir (AST, ALT, GGT ve ALP). Kolanjit gelişirse beyaz küre seviyesi yükselir. Akut pankreatitte de kan amilaz lipaz seviyeleri yükselir. İlk tercih edilen görüntüleme yöntemi karın ultrasonografisidir. İlave olarak MRCP (manyetik rezonans kolanjiopankreatikografi), EUS (endoskopik ultrasonografi), ERCP (endoskopik retrograd kolanjiopankreatikografi) yaptırılır. Görüntüleme yöntemlerinde koledoktaki (ana safra yolu) taşlar görülür, taşlar tıkanıklık yapmışsa koledok genişlemiştir.
Koledokolitiazisin Tedavisi
- ERCP: Koledokolitiazisin standart tedavisi ERCP ile sfinkterotomi yapılarak taşların temizlenmesi ve bu işlemden sonra da laparoskopik kolesistektomi uygulanmasıdır.
- Açık Cerrahi: ERCP ile taşlar ameliyat öncesi temizlenemezse (ERCP yapılamıyor-başarısız, taşlar büyük) genellikle açık cerrahi uygulanır.
- Açık cerrahi ile kolesistektomi + koledok eksplorasyonu + koledokoduodenostomi uygulanır.
- Koledok Eksplorasyonu: Koledoğun açılarak taşların temizlenmesidir. Koledok eksplorasyonu sonrası koledok primer olarak kapatılmaz genellikle koledokoduodenostomi ya da bazan T tüp uygulanır.
- Koledokoduodenostomi: Açılan koledok ile duodenumun açılarak birbirine dikilmesidir (anastomoz)
Safra Kesesi ve Safra Yolları
- Safra Kesesi ve Safra Yolu Hastalıkları (Özet)
- Safra Kesesi Anatomisi
- Safra Yolları Anatomisi
- Safra Kesesi Taşı – Kolelitiazis
- Kolelitiazis ve Akut Kolesistit
- Akalküloz Kolesistit
- Amfizematöz Kolesistit
- Laparoskopik Kolesistektomi
- Postkolesistektomi Sendromu
- Mirizzi Sendromu
- Safra Taşı İleusu
- Biliyer Diskinezi
- Safra Kesesi Polipleri
- Safra Kesesi Kanseri
- Koledokolitiazis
- Kolanjit
- Primer Sklerozan Kolanjit
- Biliyer Kistler
- Caroli Hastalığı
- Benign Biliyer Darlık
- Ekstrahepatik Kolanjiokarsinom