Atrofi

Atrofi

Atrofi, körelme, zayıflama. Normal olan bir organ ya da dokunun küçülmesi, körelmesidir. Organ ya da dokunun, gelişme evresinde geri kalması (gelişme geriliği) de atrofi olarak ifade edilir. Atrofinin tersi hipertrofidir.

Atrofi ile distrofi karıştırılmamalıdır. Distrofide bir hastalık (genelliklede herediter) ya da malnütrisyona bağlı olarak dokuda dejenerasyon (bozulma) ortaya çıkar. Distrofi için örnekler; müsküler distrofi, Duchenne müsküler distrofi, lipodistrofi.

Gelişme geriliğindeki atrofinin nedenleri arasında organın gelişimini engelleyen mutasyonlar, beslenme ve kanlanma problemleri, hormonal problemler, ilgili organda innervasyonun buzulması, bulunur. Benzer etkenler normal dokunun atrofisine de neden olabilir.

Bazan da atrofi normal gelişimin bir parçasıdır. Örneğin timusun erken çocuklukta, tonsillerin (bademcik) ergenlik döneminde küçülmesi (involüsyonu) gibi. Yaşlanınca diş ve saçların dökülmesi, cilt krışıklıkları, kas atrofisi, vajinal atrofi de diğer örneklerdir.

Atrofi Örnekleri

  • Kas Atrofisi: Çalışmayan kasın hacminin ve gücünün azalmasıdır. Genellikle uzun yatak istirahati,, alçı nedeniyle hareketsizliğe bağlıdır. Yerçekimsiz ortam nedeni ile astronotlarda da görülür, bu yüzden astronotlar düzenli egzersiz yapmak zorundadırlar. Ayrıca beslenme bozuklukları da kas atrofisine neden olur (kaşeksi).
  • Vajinal Atrofi: Menapoz sonrası (postmenapozal) dönemde östrojenin azalmasına bağlı olarak vajen duvarının incelmesidir.
  • Serebral Atrofi: Beyin hemisferlerinin (yarikürelerinin) küçülmesidir. Alzheimer ve birçok nörolojik hastalıkta görülür.
« Return to Dictionary