Etanol (Etil Alkol)
Etanol; etil alkol. Sarhoşluk veren içeceklerdeki alkoldür. Renksiz, uçucu, yanıcı bir sıvıdır (C2H5OH).
Alkol, etil alkol ve alkol olarak da adlandırılan etanol (EtOH), mayalar tarafından şekerlerin fermantasyonu ile üretilen, alkollü içeceklerde bulunan alkolün temel türüdür. Nörotoksik, psikoaktif bir ilaçtır. Yeterli miktarda tüketildiğinde alkol zehirlenmesine neden olabilir.
Etanol hafif bir kimyasal kokuya sahip uçucu, yanıcı, renksiz bir sıvıdır. Antiseptik, çözücü (solvent), yakıt olarak kullanılır ve düşük donma noktasından dolayı, termometrelerde ve antifriz olarak kullanılmaktadır. Basit bir moleküldür, hidroksil (OH) grubuna bağlı etildir (iki karbonluCH3-CH2-). Yapısal formülü, CH3-CH2-OH dır (C2H5OH).
Alkolün (Etanol)Tıpta Kullanımı-Kullanım Alanları
Alkolün Antiseptik Olarak Kullanımı
Alkol (etanol), ıslak mendillerde ve el temizleyici jellerde en yaygın kullanılan antiseptiktir. Etanol proteinlerini denatüre ederek ve lipidleri eriterek organizmaları öldürür. Çoğu bakteri, mantar ve virüse karşı etkilidir. Bununla birlikte, alkol (etanol) bakteri sporlarına karşı etkisizdir.
Alkolün Panzehir Olarak Kullanımı
Alkol (etanol), metanol (3 karbonlu alkol) ve etilen glikol (antifriz) zehirlenmelerine karşı bir panzehir olarak verilebilir. Bu durumda etanol oral ya da IV uygulanabilir. IV etanol tercih edilir.
Alkolün Tıbbi Çözücü Olarak Kullanımı
Yüksek konsantrasyonlu etanol, suda çözünmeyen birçok ilaç ve ilgili bileşiği çözmek için kullanılır. Öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları, ağrı kesici ilaçlar ve gargaraların sıvı preparatları% 1 ila% 25 konsantrasyonda etanol ile eritilebilir.
Asetaminofen (parasetamol), demir takviyeleri, ranitidin, furosemid, manitol, fenobarbital, trimetoprim / sülfametoksazol ve öksürük şurupları dahil olmak üzere 700’den fazla sıvı ilaçta etranol bulunur.
Alkolun Keyif Verici Olarak Kullanımı
Aslında alkol santral sinir sistemi depresanıdır. Bu gözle baktığımızda alkol, en çok tüketilen psikoaktif ilaçlardan biridir.
Vücuttaki etanol miktarı, birim kan hacmi başına etanolün ağırlığı olarak ifade edilir (blood alcohol content, BAC. Az miktarda etanol, genel olarak öfori ve rahatlamaya neden olur. Bu aşamada insanlar konuşkan ve bastırılmamış duygularla hareket ederler ve yargılama-karar verme yetenekleri bozulmuştur.
Yüksek dozlarda (BAC> 1 g / L ve fazlası), alkol (etanol), duyu ve motor fonksiyon bozukluğu, bilişsel fonksiyonlarda bozulma (cognitive), uykuya eğilim, bilinç kaybı ve ölüm olasılığı üreten bir merkezi sinir sistemi depresanına dönüşür.