İmplant
İmplant; vücutta eksik ya da hasarlı bir yapıyı değiştirmek ya da güçlendirmek için üretilmiş tıbbi cihaz. Medikal implantlar insan eliyle yapılır, transplantlar ise biyolojik dokulardır.
Bazı İmplant Örnekleri
- Yüzey implantları: İmplantın dokuya değen kısmı ya da tamamı biomedikal materyallerden (vücuttta reaksiyon yapmayacak) üretilir. Örneğin silikon, titanyum, apatit (kalsiyon florid fosfat minerali).
- Elektronik İmplantlar: Elektronik devreler içerir. Örneğin kalp pili, koklear implant (bir çeşit duyma cihazı).
- Biyoaktif İmplantlar: İlaç ya da kimyasal madde salgılarlar (örneğin cilt altına ya da uterusa yerleştirilen doğum kontrolü(spiral) amaçlı implantlar, prostat kanseri tedavisi, ilaç kaplı damar stentleri).
- Kozmetik İmplantlar (Prostetik, Protez): Meme implantı (silikon), çene büyütme vb. için implantlar
- Diş İmplantları
Diş İmplantları
Günümüzde implant denince en çok diş implantları akla geliyor. Burada kaybedilen dişin yerine yenisi yapılıyor (yapay diş).
Diş İmplantı Nasıl Yapılır (İki Aşamalı Yöntem)
Eksik dişin olduğu yerdeki diş eti açılır ve alt ya da üst çene kemiğine ulaşılır (mandibula-maxilla), buraya titanyum bir vida yerleştirilir (yapay diş kökü, implant). Titanyum vidanın (yapay diş kökü, implant) ortasında bir delik bulunur (yapay diş daha sonra buraya vidalanacak). Bu delik kapatıcı vida ile kapatılır. Daha sonra diş etleri tekrar dikilir ve belli bir süre iyileşmeye bırakılır (yapay kökün sağlamlaşması için). İkinci aşamada yapay kökün üzerindeki diş etleri tekrar açılır, ortadaki kapayıcı vida çıkarılır, ve yerine iyileşme başlığı takılır. Tekrar diş etleri dikilerek kapatılır. İyileşme başlığı diş eti seviyesinin üzerindedir. İyileşme başlığının görevi, titanyum vidanın üzeri açık kalacak şekilde ve diş etinde yuvarlak bir boşluk kalacak şekilde iyileşmenin sağlanmasıdır. İstenen iyileşme sağlandıktan sonra, iyileşme başlığı sökülür, yerine yapay dişin bağlanacağı bir ara parça bağlanır (abutment, abatman, köprü ayağı). Yapay diş aslında bir bu ara parçaya takılacak bir kaplamadır (crown, taç). Yapay diş kaplama yapıyormuş gibi köprü ayağının üzerine sabitlenir.
Yani tedavi bittiğinde yeni dişin üç parçası bulunur
- İmplant (çene kemiğine bağlanan titanyum vida)
- Abutement (abatman, köprü ayağı), implantın ortasındaki deliğe vidalanır
- Taç (crown); porselen ya da zirkonyumdur, köprü ayağına sabitlenir.
Günümüzde tek aşamalı yöntemler de kullanılmaktadır (implant ve iyileşme başlığının aynı seansta konduğu).