Koter (Elektrokoter)
Koter, elektrokoter. Dokuları yakmaya ve yakarak kesmeye böylece kansız ameliyat yapmaya yarayan kalem benzeri bir ucu olan elektrikli alet (koter kalemi). Koterizasyon kanamayı yakarak durdurmak demektir. Başlıca iki türlü koterizayon vardır; termal koterizasyon ve kimyasal koterizasyon.
Elektrokoter
Elektrokoter cihazları elektrik enerjisi (alternatif ya da doğru akım) kullanılarak termal koterizasyon yapmaya yarar. Elektrokoter cihazı 100-1200 oC sıcaklık oluşturabilir. Koter kalemlerinin ince, kalın, uzun, kısa, loop şeklinde uçları vardır ve değiştirilebilir. Başlıca iki çeşit elektrokoter vardır. Unipolar (monopolar) ve bipolar.
Monopolar Koter
Dokuya tek elektrod ile dokunulur. Devrenin çıkış noktası geniş yüzeyli koter plağıdır. Koter plağı uyluk, kalça ya da sırta yapıştırılır. Koter plağının geniş yüzeylü olması yanıkları önler. Koter kaleminin ucunda ortaya sıcaklığın büyüklüğü, dokuya dokunma kısmın büyüklüğüne (contact area), cihaz üzerindeki frekans ve güç ayarına, uygulama süresine ve dalga formuna bağlıdır.
Bipolar Koter
Bipolar koterde elektrik, penset ve makas gibi bir aletin bir ucundan diğerine geçer. Bu yüzden hastaya koter plağı bağlanması gerekmez. Vücutta elektrik dolaşmadığı için kalbin ya da varsa kalp pilinin ritmini ve çalışmasını etkilemez.
Kimyasal Koter ve Koterizasyon
Kimyasal koterler dokuya hasar vererek çalışır. Böylece ufak tefek kanamalar durdurulabilir siğil gibi lezyonlar yok edilebilir. En çok kullanılan kimyasal koterler; gümüş nitrat (kalemleri, çıbukları), trikloroasetik asittir.