Litotomi Pozisyonu
Litotomi pozisyonu, pelvis, alt karın, anorektal bölge, vajinal bölgedeki cerrahi işlemler ve tıbbi muayene için, batı ülkelerinde doğum için hastanın yatırıldığı bir pozisyondur .
Litotomi pozisyonunda, hasta sırt üstü yatar, uyluklar kalça hizasına kadar bükülür, bacaklar bir ayaklığa konur (üzengi) ve dışa doğru hafifçe açılır, perine muayene ya da ameliyat masasının kenarına (ucuna) denk getirilir. Litotomi pozisyonu, bazı Hipokrat yemini versiyonları da dahil eski tıbbi dokümanlarda bile bulunmaktadır.
Litotomi kelime anlamı olarak taş kırma demektir. Eski dönemde, böbrek ve mesane taşlarının bu pozisyonda çıkarılmasına ithafen tanımlanmıştır. ima etmektedir.
Litotomi pozisyonu doğum pozisyonu olarak da bilinir.
Litotomi pozisyonu, perineal bölgeye iyi bir görsel ve fiziksel erişim sağlar. Pozisyon, pelvik muayeneler, üreme organları, anüs, rektumun da dahil olduğu ameliyatlarda ve işlemlerde kadar kullanılmaktadır.
Litototmi Pozisyonunun Olası Komplikasyonları: Hastanın litotomi pozisyonunda uzun süre kalması bacaktaki kan dolaşımının bozulmasına, femoral ve peroneal sinirin yaralanmasına neden olabilir. Bunu önlemek için, litotomi pozisyonunda yapılan işlemler kısa tutulmalı, hastanın bacağının, ayaklığa (üzengi) genişçe temas etmesi sağlanmalı ve bacak gerekirse, jel ve kompreslerle desteklenmelidir.
Resim wikipedia‘dan alınmıştır.
Yazan: Dr. Çağdaş Uslu
« Return to Dictionary