Pigment
Pigment, renklendirici. Biyolojide hayvan ve bitki dokuları ile organlarına bulunan ve renk veren madde.
- Renklendirmede kullanılan madde
- Vücuttaki herhangi bir renklendirici madde, renk molekülü
- Cilde uygulanan boya benzeri tıbbi preperatlar
- İnsan, bitki veya hayvan dokusunda bulunan ve yeşil bitkilerde klorofil ve kırmızı kanda hemoglobin gibi karakteristik bir renk üreten bir madde
İnsan Vücudunun Önemli Pigmentleri
Melanin: Vücuttaki en önemli pigmenttir. Deride, saçlarda, pia materde, gözün retinası ve irisinde bulunur. Koyu renkli bir pigmettir. Deride melanosit adı verilen hücrelerde bulunur. Tirozinaz enzimi etkisi ile vücutta tirozinden sentezlenir .Deriyi ultraviyole ışınlardan korur ve rengini verir. Vücutta melanin pigmenti olmaması albinizme yol açar.
Bilirubin: İnsan safrasının esas pigmentidir. Safraya karakteristik altın sarısı rengini verir. Kanda bilirubin artışı durumunda sarılık (ikter) oluşur ve deri, mukozalar, gözler sarıya boyanır.
Hemoglobin: Hemoglobin akciğerden dokulara oksijen taşıyan ve dokulardan karbondioksit ile proton taşıyan proteine denir. Kırmızı renkli bir proteindir. Oksijenle birleştiğinde açık kırmızı, oksijensiz koyu kırmızı renkte görülür. Hemoglobin yapısı, dört tane hem grubu ve bir tane de globin içermektedir. Oksijeni bağlayan hem grubudur. Hemoglobin yapısında demir bulundurur.
Yazan: Dr. Beril Nesli Kanat
« Return to Dictionary