Rektal Mukozal Prolapsus
Rektal mukozal prolapsus; rektum mukozasının (sümüksü dokusunun) sarkması. Genellikle ilerlemiş çepeçevre iç hemoroidler nedeniyle olur.
Rektal mukozal prolapsus, çoğu zaman dışkılamanın bekletilmesi ve geciktirilmesi gibi alışkanlıktan veya kronik kabızlık ve fazla ıkınma nedeniyle kalın bağırsağın son kısmı olan rektum mukozasının kalıcı olarak aşağı sarkıp makattan dışarı çıkmasıdır. Sert dışkının sürtünmesinin itici etkisi mukozanın kıvrılma katlanma ve yığılması ile fonksiyon bozukluğu olmaya başlar ve dışkının takılması ve tam boşaltılamaması söz konusu olmaya başlar. Bu safhada hastalar parmaklarını makatın içine sokarak dışkıyı çıkartmaya çalışabilirler.
Mukozanın dışarı dönüklüğü makatın iç yüzünün sürekli dış ortama açık bir görünüm oluşmasına ve sümüksü bir mukus akıntısına sebep olur. Bu hastalarda tuvalette vakit geçirme süresi oldukça uzamıştır. İç çamaşırların yapışması ve kirlenmesi (staning) gibi şikayetlere sebep olan bu durum mukozanın kronik tahrişi ile harabiyeti ve ülser şeklinde yaralar oluşarak kanamalarla sonuçlanabilir. Rekta mukozal prolapsusta mukoza yüzeyindeki sarkmanın gerginliği nedeniyle çatlaklar oluşabilir, bu safhada anal fissür ile karıştırılabilir. İyi bir muayene ile diğer yöntemlere gerek kalmadan doğru tanı konabilir.
Tanı için yardımcı yöntemler
- Defekografi
- Anorektal manometri
- Pelvik MRG
- ERUS (endoskopik rektal ultrasonografi)
Yazan: Dr. Ayşenur Hilal Göker
« Return to Dictionary