Tru Cut Biyopsi
Tru Cut Biyopsi; kalın iğne biyopsisi (kor, core biyopsi). Özel dizayn edilmiş bir iğne ile, dokunun (kitenin) içinden silindirik doku parçaları alınır. İnce iğne aspirasyon biyopsisinde (İİAB) tek tek hücreler elde edilirken, kalın iğnede küçük bir doku alınır.
Trucut iğnesi, patoloğa, lezyondan hasar görmemiş doku parçası (core) sağlar. Patologun doğru tanı koyabilmesi için, sadece hücreleri incelemesi yetmez, hücrelerin doku içerisindeki mimari yapısınıda görmesi gerekir. İşte tru cut biyopsinin, ince iğne aspirasyon biyopsisine (İİAB) üstünlüğü budur (İİAB de sadece hücreler alınır). Lezyon genellikle bir kitledir. Bazan ultrasonografide şüpheli görülen alanlardan da biyopsi yapılır. İşlem, özel olarak tasarlanmış bir iğne kullanılarak gerçekleştirilir.
İlke çok basittir. Lezyonun içine kenarı çentikli bir iğne geçirilir. Daha sonra iğneyi çevreleyen ve ucu keskin bir metal kılıf, iğnenin ucuna doğru itilir. İğne ve kılıf yaylı bir mekanizmaya bağlıdır. Cihazın tipine göre bazan bir basışta bazan iki basışta iğne ve kılıf hızlıca dokuda ilerler. Kılıf, iğnedeki boşluğa denk gelen dokuyu silindirik olarak keser (core). Daha sonra numune içeren iğne ve kılıf, hastadan çıkarılır. Bu işlem genellikle birden çok kez tekrarlanır.
Ele gelen kitlelerde (palpabl) direkt olarak tru cut biyopsisi yapmak mümkünken, özellikle ele gelmeyen kitlelerde Ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi (BT) ve MR klavuzluğunda da işlem yapılabilir.
Tru Cut Biypsi Nasıl Yapılır?
Tru cut biyopsi poliklinikte lokal anestezi ile yapılabilir (ayaktan, outpatient, günübirlik uygulama). Tru cut biyopsisi normalde çok kısa bir işlemdir ancak görüntüleme kılavuzluğunda yapılan işlemler daha uzun sürer (USG, BT, mamografi, MR).
Memede Tru Cut Biyopsi Nasıl Yapılır?
Görüntüleme işlemi gerekmeden direkt biyopsi yapılacaksa, hasta sırt üstü yatırılıyor, görüntüleme eşliğinde yapılacaksa, kullanılacak görüntüleme yöntemine göre hasta sırt üstü, yan, yüzüstü yatması gerekebilir ya da oturması gerekebilir.
Her türlü tru cut biyopside biyopsi iğnesinin geçeceği cilt kısmı lokal anestezik ile uyuşturulur. Daha sonra meme cildine sivri bir bistüri ile (no:15) iğnenin geçebileceği büyüklükte bir kesi yapılır (3-5 mm). Tru cut biyopsi iğnesi doku örneğini almak için bu kesi içinden meme dokusuna sokulur. İğne içeri girerken baskı hissedebilirsiniz. İğnenin doğru yere yönlendirilmesi için görüntüleme testleri de yapılabilir.Doku örnekleri alındıktan sonra, biyopsi iğnesi çıkarılır. Dikiş gerekmez. Alan steril bir pansuman ile kapatılır. Kanamanın durdurulması yada kanama olmaması için kısa bir süre baskı uygulanabilir, baskılı pansuman yapılabilir.
Tru Cut Biyopsi Sonrası: Ağız fiziksel faaliyetler bir gün kadar sınırlamanız söylenebilir, ancak bundan sonra her zamanki faaliyetlerinize geri dönebilirsiniz. Tru cut biyopsi bir miktar morarmaya (ekimoz) neden olabilir, ancak genellikle yara izi kalmaz. Tüm biyopsiler kanamaya ve şişmeye neden olabilir. Kanama, biyopsiden sonra göğüsteki kitlenin daha büyük gibi görünmesine neden olabilir. Çoğu zaman, bu endişe edilecek bir şey değildir ve kanama, çürük ve şişme zaman içinde kaybolur.
Özel Tru Cut Biyopsileri Türleri
Stereotaktik Kor (Tru Cut) Biyopsi (Stereotactic Core Needle Biopsy)
Bu işlemde doktor, biyopsi alanını belirlemek için farklı açılardan alınan mamografilerden yararlanır. Bir bilgisayar grafileri (filmleri) analiz eder ve iğne ucunun anormal bölgeye nereden gitmesi gerektiğini gösterir. Stereotaktik tru cut biyopsi şüpheli mikro kalsifikasyonları (minik kalsiyum birikimleri) veya ultrasonda net olarak görülemeyen küçük tümörlere biyopsi yapmak için kullanılır.
Vakum Destekli Kor (Tru Cut) Biyopsisi (Vacuum-Assisted Core Biopsy)
Vakum yardımlı-destekli biyopside, içi boş bir prob, küçük bir kesiden, meme dokusunun anormal bölgesine yerleştirilir (bir görüntüleme yöntemi kullanarak prob yönlendirir). Sonra, proba vakum (emiş) uygulanır, probun içinde dönen bir bıçak, silindir (core) biçiminde dokuları keser. Bu yöntemle, normal bir tru cut iğnesi ile alınandan daha fazla doku örneği alınır.